راه درمان آلرژی نوزادان+حساسیت به پروتوئینن گاوی
راه درمان آلرژی نوزادان+حساسیت به پروتوئینن گاوی
اگر نوزاد شما به چیزی واکنش آلرژیک نشان دهد، علائم آلرژی میتواند طی چند دقیقه تا چند ساعت ظاهر شود. گاهی این علائم روی پوست ظاهر میشود و شامل کهیر، قرمزی و خارش قسمتهایی از پوست، اگزما یا ورم است. همچنین کودک ممکن است علائم گوارشی مثل دردهای شکمی، استفراغ یا اسهال را نشان دهد.
شایع ترین نشان آلرژی در نوزادان ، جوش های قرمز رنگ بر روی گونه و در مراحل بعدی بر روی شکم نوزاد است که در صورت عدم شناسایی یا کنترل آلرژی منجر به مدفوع خونی یا پیدا شدن رگه های خون در مدفوع نوزاد شما میگردد.
والدین محترم توجه نمایند آلرژی از بدو تولد میتواند همراه دلبند شما باشد که عامل آن مستقیما به تغذیه و رژیم غذایی مادر در دوران بارداری مربوط میشود. نوزادانی که از آلرژی رنج میبرند معمولا بی تابی مشابه به کولیک نوزادی داشته و بی قرار و کم خواب هستند .
راه کنترل آلرژی نوزادان:
در مرحله نخست: در صورتیکه نوزاد صرفا از شیر مادر تغذیه میکند ، راه درمان آلرژی یا بهتر است بگوییم کنترل آن ، رژیم غذایی برای مادر است که با حذف کردن غذاهایی که حاوی پروتوئین گاوی است مانند شیر و ماست و کره و… ، تخم مرغ ، گوجه و سایر مواردی که پزشک دستور میدهد ، نوزاد نیز کم کم مراحل بهبود خود را سپری میکند.
اما در صورتیکه نشانه های آلرژی در نوزاد از بین نرفت و حتی تشدید شد ، قطعا نوزاد شما به ماده ای غیر از آنچه در رژیم غذایی مادر وجود دارد ، حساس است و مادر باید با آزمون و خطا نهایتا آن ماده آلرژیک را پیدا کند .
این روش برای مادری که در مرحله جدیدی از زندگی خود وارد شده به شدت سخت و با توجه به وظایف جدید مادری طاقت فرسا میگردد. بی خوابی ، کنترل نوزاد ، عدم تغذیه مناسب به دلیل وجود رژیم غذایی ، گریه های گاه و بی گاه نوزاد ، تنها بودن در امور فرزند داری به دلیل عدم همکاری همسر یا خانواده ، همه و همه باعث ایجاد افسردگی و پرخاشگری در مادر میشود که آسیب های شدید روحی را به مادر وارد مینماید .
راه دوم : اما در صورتیکه نوزاد همزمان از شیر مادر و شیر خشک تغذیه کند ، به تشخیص و تجویز پزشک یک شیر خشک برای نوزادان آلرژیک به پروتوئین گاوی در کنار شیر مادر به عنوان کمکی در برنامه غذایی نوزاد قرار میگیرد .
توجه کنید در مورد دوم یعنی شیر مادر + شیر خشک به صورت همزمان ، باز هم رژیم سخت غذایی مادر باید ادامه دار باشد چراکه هرگونه خطا در مصرف مواد غذایی توسط مادر میتواند کلیه زحمات مادر را به باد داده و موجب پدیدار شدن مجدد جوش ها و نشانه های آلرژی در نوزاد شود .
راه سوم: راهی که پس از چند ماه از تولد نوزاد بسیار بدیهی است . استفاده از شیر خشک به تنهایی و بدون مصرف شیر مادر .
در صورتیکه پس از چند ماه رژیم غذایی مادر کودک همچنان نشانه های آلرژی داشت و این نشانه ها چند روز در میان کم یا زیاد شدند متاسفانه رژیم غذایی مادر بی تاثیر بوده و کودک ناچار به تغذیه از شیر خشک به تنهایی میشود .
معمولا پس از چند ماه به دلیل عدم مصرف منابع غذایی مناسب توسط مادر ، حجم شیر مادر به شدت کاهش یافته یا به طور کل قطع میگردد .
شیر خشک مخصوص کودکانی که به پروتوئین گاوی حساسیت دارند :
به تشخیص و تجویز پزشک در ابتدا احتمالا شیر خشک بیومیل برای کودک در نظر گرفته خواهد شد . اگر به هر دلیلی حساسیت نوزاد ادامه دار بوده و یا حتی تشدید شد احتمالا شیر خشک های سری آپتامیل مانند آپتامیل HA ، آپتامیل پپتی ، آپتامیل پپتی جونیر و… تجویز میگردد .
طبق تجربه شخصی مدیریت پرشین طب ، اینکه چه شیر خشکی مناسب نوزاد شما باشد صرفا با آزمون و خطا توسط مادر مشخص شده و هیچ شیر خشک تجویزی توسط پزشک به صورت صد در صد تضمینی نمیباشد . اما در صورتیکه از یکی از شیرخشک ها جواب گرفتید و نوزاد شما آن شیر خشک را پس نزد و با اشتیاق مصرف کرد ، تحت هیچ عنوان شیر خشک جدیدی را تست نکنید و مصرف همان شیر خشک را ادامه دهید .
نشانه های بهبود در کودکان آلرژیک :
در صورتیکه پس از چند روز جوش های قرمز روی گونه یا بدن نوزاد محو شد ، خوشبختانه بدن کودک شما به آن شیر خشک جواب مثبت داده و آلرژی تحت کنترل قرار گرفته است .
بعضا مشاهده میشود که کودکانی که آلرزی شان تحت کنترل است به صورت ناگهانی و بدون مصرف ماده غذایی جدید مجدادا دچار آلرژی میشوند . این مورد قطعا به عوامل محیطی مربوط میشود .
عواملی چون عطر گل و درختان وسبزه مخصوصا در فصل بهار و یا حتی بوی تند یک ماده غذایی در منزل و ادکلن یا عطر استفاده شده توسط سایر افراد خانه . این موارد را چک کنید و از قرار دادن گلدان با گل طبیعی در خانه به شدت پرهیز کنید .
تست آلرژی و تشخیص دقیق ماده آلرژیک :
متاسفانه حداقل تا ۸ ماهگی نوزاد امکان تست آلرژی وجود ندارد . پس از این مدت میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص آلرژی درخواست تست آلرژی برای نوزاد خود دهید تا در همان جا تست بر روی پوست نوزاد انجام شده و به صورت دقیق ماده آلرژیکی که موجب حساسیت دلبند شما میشود را پبدا کنید .
درمان جای جوش و کهیر در نوزادانی که دچار آلرژی هستند :
برای درمان جای جوش و کهیر در صورتیکه نوزاد شما زیر دو ماه باشد معمولا پماد های عمومی مثل پماد A+D ( پماد آ-د ) توسط پزشک تجویز میشود . اما در صورتیکه این پماد چاره ساز نبود و نگرانی ماندن جای کهیر یا جوش ها بر روی پوست نوزادتان را دارید ، به تشخیص پزشک یک پماد ساختنی برای نوزاد تجویز میگردد که قطعا مشکل علامت جوش ها را برطرف میسازد .
نهایتا در نظر داشته باشید نوزاد شما ناخواسته دچار آلرژی شده و در این امر نه تنها هیچ تقصیری نداشته بلکه بیشتر از خود شما در حال عذاب کشیدن است . با مهربانی و عشق مادری ( و پدری ) نوزادتان را پرورش دهید . هیچ دارویی بالاتر از محبت و عشق وجود ندارد . نوزاد از لحظه ورود به این دنیا و حتی قبل از آن وجود و محبت مادر و حتی عطر پدر را میشناسد . با تمام احساس تان با آنها رفتار کنید .
این مقاله توسط متخصصین پرشین طب منتشر شده و کپی برداری از آن تنها با ذکر نام منبع ، مجاز میباشد.